book download

Rua de São Ciro, n.º 42, 3º Direito – 1200-831 Lisboa

Tel./Fax +351 212 467 645  E-mail: claudio.sat.lda@gmail.com

Casa em
São Tomé e
Príncipe

São Tomé

e Príncipe, 2015

 

Designação do projecto / Project name

Casa em São Tomé e Príncipe / House in São Tomé e Príncipe

Localização / Location

São Tomé e Príncipe

Datas / Dates

2015- …

Arquitetura / Architecture

Claudio Sat Arquitectura, Lda.

Colaboradores / Employees

Gisela Ferreira, Pedro Cancela, Ricardo Porfírio

 

O programa para este cliente residente da Ilha de São Tomé prevê duas construções no mesmo lote: a da “casa” propriamente dita, e a de um “anexo”, sendo este último o espaço em que a família passa grande parte do tempo. As obras vão começar com a construção do anexo de forma a ser habitado enquanto se constrói a casa.

Outra condicionante importante do projecto é o clima tropical de São Tomé, que nos levou a dispor as construções à volta de pátios sombreados e ventilados.

Por fim, o cliente pretendia um espaço que fosse suficientemente grande e protegido para partilhar com a família e amigos reuniões e convívios.

Tendo em conta estes requisitos, a proposta pareceu “obvia”: optámos por afastar até aos extremos nascente e poente do terreno ambos os edifícios de forma a optimizar o espaço interno, criando nele um vazio estruturante: um pátio central,  que cobrimos com um telhado.

Nos extremos imediatos deste vazio colocámos ambas as salas de estar, seguidas de pátios interiores com vegetação. Desta forma concebemos uma faixa contínua e transparente no sentido nascente-poente formada pela sucessão de espaços sociais e pátios agrupados em torno do pátio central. As salas de estar da Casa e do Anexo possuem portas que se abrem na sua totalidade estimulando a integração física e visual dos habitantes com o pátio central.

A continuidade dos espaços é aqui levada ao limite, tendo em conta que aquele eixo transparente se prolonga para além do terreno e permite, desde cada extremo do lote, visualizar o extremo oposto

No primeiro andar da casa encontram-se os dois quartos e uma série de terraços protegidos.

No limite sul do conjunto agrupam-se as actividades de serviço, gerando uma envolvente “opaca” que contrasta com a fluidez dos espaços transparentes interiores. O conjunto apresenta-se como uma composição monolítica e introvertida, praticamente  fechada para o exterior.

Os materiais escolhidos são o betão à vista e as magníficas madeiras da Ilha. A área da casa é 311.52de m2 e do anexo de 137.28m2 perfazendo uma área total de 448.80m2.

 

The program for this client who lives on the Island of Sao Tome contemplates two constructions in the same plot: that of the “house” proper, and that of an “annex”, the latter being the area where the family spends most of its time. The works will commence with the construction of the annex which will be lived in while the house is being built.

Another major conditioning factor of the project is Sao Tome’ tropical climate, which led us to place the constructions around shaded and ventilated patios.

Lastly, the client wanted a space that was sufficiently large and protected to have an area for get-togethers for friends and family.

Taking these requisites into account, the proposal appeared “obvious”: we opted for distancing both buildings to the east and west ends of the site so as to optimise the interior space, creating a structural space within it: a central patio, which we covered with a roof.

At the immediate ends of this space we placed both living rooms, followed by interior patios with vegetation. In this way we conceived a continuous and transparent strip in an east-west direction formed by the succession of social spaces and patios grouped around the central patio. The living rooms of the House and of the Annex have doors which open up completely stimulating the physical and visual integration of the inhabitants with the central patio.

Here the continuity of the spaces is taken to the limit, taking into account that this transparent axis is prolonged beyond the site and allows us to see from one end of it to the other.

On the first floor of the house there are two bedrooms and a series of protected terraces.

Grouped together at the south end of the complex are the service activities, creating an “opaque” area that contrasts with the fluidity of the interior transparent spaces. The complex is like a monolithic and introverted composition, practically closed off to the exterior.

The materials chosen are fair faced concrete and the magnificent varieties of wood as of the island. The house’s area is 311.52 m2 and the annex is 137.28 m2 making a total area of 448.80 m2.